پکیج استعدادیابی دوپامین
مقیاس های شناختی
با توجه به ارزش شناخت و خودآگاهی از توانمدی ها و اهمیت مسئله خودشکوفایی مجموعه دوپامین برآن شد تا ارزیابی، جهت گیری و آموزش را در حساس ترین سنین و دوره های زندگی ،کودکی و نوجوانی، مورد بررسی قرار دهد. لذا بخش استعدادیابی را به دپارتمان کودک و نوجوان خود افزود تا ارزیابی چندین جانبه ی توانمدی ها و قابلیت های فردی از طریق شناسایی کارکردهای عالی ذهنی و شناختی و جسمی با استفاده از به روز ترین و دقیق ترین ابزارهای علمی پژوهشی دنیا و درنظر گرفتن ویژگی های فرهنگی، اجتماعی و خانوادگی هر فرد ارائه دهد.این پکیج جهت بررسی و ارزیابی چندجانبه در مهارت های تحصیلی، شغلی، هنری و تحصیلی توسط تیم تخصصی دپارتمان کودک و نوجوان دوپامین با استفاده از ابزارهای دقیق تکنولوژیک طراحی شده است. این پکیج برای گروه سنی 5 تا 18 سالمی باشد و توسط متخصصین بالینی، شناختی، مشاوره، روان سنجی و تربیتی اجرا و تحلیل می گردد.
مقیاس های مورد بررسی در پکیج استعدادیابی کودک و نوجوان دوپامینكاركردهای اجرايی عصبی-شناختی، ساختارهای مهمی هستند كـه بـا فرايندهای روانشناختی، مسئول كنترل، هوشیاری، تفكر و عملهای مرتبط میباشند. در واقع اين كاركردها شامل مجموعهای از توانايیهای برتر سازماندهی و يكپارچه سازی هستند و مهارتهای عملکرد اجرایی را بر عهده دارند که در سالهای اول زندگی شکل میگیرند، در دوران کودکی و نوجوانی قویتر میشوند؛ و در نهایت تکامل آن تا اوایل بزرگسالی ادامه مییابند. در سطح عصبی-آناتومیكی بـا مسیرهای مختلف تعامل عصبی همچون قشر پیش پیشانی در ارتباط بوده و شامل انعطاف پذيری شناختی، پیشبینی و ايجاد اهداف، برنامهريزی، خودتنظیمی و نظارت بر اهداف، اجرا و بازخورد مؤثر برنامهها، حافظه كاری و… هستند كه برای فعالیت مستقل، هدفمند و سازگاری موفقیت آمیز حیاتیاند.
کاركردهای اجرايی، مقیاسهایی هستند که به تازگی در سطح جهانی تأثیرشان جهت تشخیص نقاط قوت افراد بصورت تخصصی مورد ارزیابی قرار میگیرد و به عبارتی كاركردهای عالی، شناختی و فراشناختی هستند كه مجموعهای از توانايیهای عالی، بازداری، خود آغازگری، برنامهريزی راهبردی، انعطاف شناختی و كنترل تكانه را به انجام ميرسانند.
كاركردهايی همچون؛ سازمان دهی، تصميم گيری، حافظۀ كاری، حفظ و تبديل كنترل حركتی، احساس و ادراك زمان، پيشبينی آينده، بازسازی، زبان درونی و حل مسأله را ميتوان از جمله مهمترين كاركردهای اجرايی عصب شناختی دانست كه در زندگی، انجام تكاليف يادگيری و كنشهای هوشی به کمک انسان میآیند.
مقیاس های هوش و تحصیلی
برخی آن را توانایی یادگیری و کاربرد مهارتهای لازم برای سازگاری با نیازهای فرهنگ و محیط تعریف کردهاند اما برخی دیگر، هوش را ترکیبی از تواناییهای ذهنی دانستهاند که از نظر ساختار و کارکرد از یکدیگر متمایزند. به هرحال در ارزیابی مفهومِ هوش، لازم است که علاوه بر تعریف آن، به بافت فرهنگی افراد و ارزشهای حاکم بر آن نیز توجه کافی شود. از این آزمونها، اطلاعاتی در مورد عملکرد آزمودنیها در مقایسه با همتایان خود به دست میآید که میتواند به تصمیمگیری مناسب در مورد آنها کمک کند.
استعداد، توانایی دستیابی یا دستیابی به چیزی است، در حالی که هوش، توانایی درک، جذب و پردازش اطلاعاتی است که در خدمت حل سریع مشکلات عنوان شده است. هوش، توانایی کسب و به کارگیری دانش است. به عبارتی، میتوان از با شناخت میزان هوش فردی از نهایت استعداد و توانمندی استفاده کرد. از آنجایی که استعدادیابی در سنین کودکی و نوجوانی اهمیت بیشتری دارد، معمولا به تستهای استعدادیابی که در این دوران گرفته میشود، «استعدادیابی تحصیلی» هم گفته میشود. اینگونه ارزیابیها باعث خودشناسی بیشتر میشوند و آگاهی از این که غیر از تلاش، مطالعه و برنامهریزی، چه عواملی در وجود و شخصیت آنها است که به پیشرفتشان کمک میکند؟
یکی دیگر از مزیتهای تست استعدادیابی برای نوجوانان، کمک به شناخت این نکته است که این عوامل درونی، بیشتر در پیشرفت کدام رشتهها و زمینهها کمککننده میباشد؟
مقیاس های شغلی و هنریامروزه رضایت شغلی یکی از فاکتورهای اساسی در تصمیمگیری شغلی افراد است. تعاملات اجتماعی عمدتاً در محیط کار اتفاق میافتد، بنابراین قسمتِ عمدۀ رضایت از زندگی، با تکیه بر رضایت افراد از شغل و محیط کارشان صورت میگیرد. افرادی که بتوانند مطابق با استعداد و علایق خود، محیط شغلی، تخصص و حوزۀ هنری خود را انتخاب کنند، شانس بقاء و رشد بیشتری خواهند داشت؛ که این امر اهمیت انتخاب رشتۀ تحصیلی، انتخاب شغل، زمینۀ هنری و توسعۀ مهارتهای فردی را نشان میدهد. جهت تشخیص نهایی این مقیاس، سه فاکتور اساسی نیازمند است بررسی گردد که شامل: الف) مشخصات ذاتی فرد ب) دانش فرد ج) تجربیات شخصی فرد که در اینجا به عنوان شروع پیشرفت ما در تلاش برای شناخت دقیق مشخصات فطری فرد و توانمندیهای او میباشیم.
مقیاس ورزشیموفقیت در ورزش میتواند یادآور تلاش و پشتکار برای همۀ افراد باشد. البته درست است که داشتن تلاش و پشتکار باعث میشود فرد به موفقیت برسد، اما قدم گذاشتن در مسیر استعداد، باعث کسب موفقیتهای بیشتری خواهد شد؛ چرا که بدیهی است یک فرد راحتتر میتواند در رشتهای که در آن استعداد ذاتی جسمی، مهارتی و رفتاری دارد موفقیت بیشتری را نیز کسب کند. لذا در این پکیج برآن شدیم تا در جهت ارزیابی کامل در این زمینه، افراد به صورت سیستماتیک و تخصصی مورد بررسی نیز قرار گیرند.
در تحلیل پیش رو تمامی موارد توسط ابزارهای سنجش، دقیق بررسی شده است و مستند ارائه میگردد. همچنین به این سبب که بعضی از آزمونها خود اظهاری میباشند؛ نیازمند سنجشی چند جانبه جهت بررسی دقیقتر و نتیجهای جامعتر میباشد.
مراحل اجرا مرحله اول - ارزیابی
-
آشنایی با فرزند و خانواده (طی یک جلسه مصاحبه بصورت تخصصی توسط روانشناس برگزار می گردد)
-
ارزیابی ادراکی/ بررسی فعالیتهای هنری و خلاقانه
-
ارزیابی استدلال انتزاعی و قوه تخیل
-
ارزیابی اقسام هوش/ هدایت تحصیلی( این مرحله با توجه به رده سنی کودک امکان دارد طی دو جلسه بررسی گردد)
-
بررسی ارزشها و توانمندیهای شغلی و تحصیلی
-
ارزیابی کارکردهای اجرایی (توسط متخصص در این حوزه با استفاده از بازی های رایانه ای شناختی بسیار دقیق اندازه گیری میشود)
-
ارزیابی پتانسیل های حرکتی-شناختی (در بعضی رده های سنی حضور والدین جهت مصاحبه با روانشناس ورزشی الزامی می باشد)
-
ارزیابی سوادبدنی و جنبشی( این مرحله در باشگاه ورزشی اجرا میگردد)
-
گام های موثر در پرورش استعداد فرزند ( این مرحله طی یک جلسه مشاوره والدین با روانشناس کودک و نوجوان جهت آموزش نکات اساسی فرزندپروری خاصِ فرزند خود برگزار میشود)
-
نتیجه گیری، تفسیر و گزارش دهی(این جلسه گزارش تحلیل کمی و کیفی ارزیابی های صورت گرفته بصورت دفترچه در اختیار والدین قرارداده می شود و توسط متخصص طی یک جلسه مشاوره ارائه می گردد)
-
جلسات مشاوره و تمرینات ارتقا عملکرد طی 5 جلسه بصورت ماهانه
-
پشتیبانی کودک و خانواده طی مسیررشد
-
ارزیابی مجدد مولفههای انتخابی و بررسی روند پیشرفت در عملکردهای کودک
-
-
برگزاری کارگاه آموزش تربیت فرزند
-